Azot – zarządzanie stratami
Udowodnionym faktem jest tylko częściowe wykorzystanie azotu (N) z nawozów mineralnych i organicznych. Azot jest pierwiastkiem najbardziej mobilnym spośród wszystkich składników pokarmowych. Świadomość tej ułomności azotu narzuca konieczność doskonalenia strategii nawożenia tym składnikiem, w celu ograniczenia strat.
Nawozy stosowane są z założeniem, że wszystkie składniki pokarmowe (w nich zawarte) będą dostępne dla roślin i w całości wykorzystane. Przecież kosztują niemało (około 30-40 kosztów uprawy roślin, to nawożenie). Niestety, rośliny korzystają tylko z części składników, które wnosimy w postaci nawożenia mineralnego lub organicznego. Składniki pokarmowe z nawozów mogą ulec:
– wypłukaniu w postaci jonowej (kationowej i anionowej)
– ulotnieniu w postaci gazowej
– immobilizacji biologicznej – proces odwracalny
– immobilizacji chemicznej (przejściu do związków nierozpuszczalnych, nieprzyswajalnych dla roślin) – proces odwracalny
– sorpcji (związaniu siłami fizycznymi na powierzchni lub wewnątrz kompleksu sorpcyjnego) – proces odwracalny.
Jeśli fosfor (P), potas (K), magnez (Mg), wapń (Ca), sód (Na), mikroelementy (B, Cu, Fe, Mn, Mo, Zn i in.) mogą być stracone wskutek tylko niektórych wymienionych wyżej procesów, to siarka i azot podlegają prawie wszystkim. Najgorzej jest z azotem.
Azot z nawozów mineralnych i organicznych, w glebie może ulec:
– ulotnieniu w postaci gazowej, czyli amoniaku NH3
– wypłukaniu w postaci jonów azotanowych NO3– częściowo amonowych NH4+
– pobraniu przez mikroorganizmy glebowe, chwasty i unieruchomieniu w postaci związków organicznych (sorpcja biologiczna)
– sorpcji kationów amonowych NH4+ przez kompleks sorpcyjny.
Straty azotu z nawozów mineralnych
Stopień strat z nawozów azotowych zależy od formy chemicznej azotu i od rodzaju nawozu azotowego. W badaniach amerykańskich stwierdzono, że wykorzystanie azotu przez kukurydzę w Corn Belt wynosi tylko ok 37% zastosowanego nawozu, z odchyleniem ±30 (Cassman K.G. et al, 2002). Oznacza to, że 63% azotu z nawozów ulega stratom.
Straty azotu z nawozów to straty finansowe dla rolników i obciążenie dla środowisk: eutrofizacja wód, skażenie gleby, oraz przyczynianie się do pogłębiania się efektu cieplarnianego dla klimatu Ziemi. Według Amerykańskiej Agencji Ochrony Środowiska (EPA), negatywny wpływ N2O na ocieplenie klimatu jest prawie 300 razy większy niż dwutlenku węgla.
Forma chemiczna azotu w nawozie decyduje w dużym stopniu o wielkości strat tego pierwiastka:
- azot azotanowy (NO3–) jest wysoce mobilny w glebie i szybko dochodzi do korzeni roślin. Ponadto, azot w postaci anionów NO3– jest formą preferowaną przez większość roślin uprawnych i jest szybko pobierany. Straty azotu z tej jego formy chemicznej są najmniejsze.
- azot amonowy (NH4+), jest również bardzo mobilny w roztworze glebowym i jest często sorbowany w kompleksie sorpcyjnym. Jednak rzadko jest pobierany przez korzenie, najczęściej musi zostać utleniony do formy azotanowej NO3– w procesie nitryfikacji. Z tego powodu narażony jest na straty w postaci wymywania i sorpcji.
- forma mocznikowa azotu CO(NH2)2 nie jest pobierana bezpośrednio przez korzenie. Azot w formie mocznikowej (amidowej) musi być najpierw zhydrolizowany do formy amonowej NH4+, co trwa nawet kilkanaście dni, w zależności od temperatury. Potem, jony amonowe, w procesie nitryfikacji zostają utlenione do formy azotanowej NO3–, już pobieranej przez rośliny. W przypadku azotu w formie mocznikowej CO(NH2)2, inaczej amidowej, dochodzi do największych strat. Podczas hydrolizy formy amidowej azotu następuje szybki, krótkotrwały wzrost pH gleby. Powoduje to, że powstają jony amoniaku NH3, gazu, który szybko uwalnia się do atmosfery. Straty gazowe azotu z mocznika są główną przyczyną niskiej efektywności nawożenia upraw mocznikiem. Dlatego przy stosowaniu mocznika, po aplikacji, należy go jak najszybciej przykryć glebą.
Kontakt z nami
Jeśli chcesz dowiedzieć się gdzie kupić Stercosul, jak go stosować, jak działa, ile kosztuje napisz lub zadzwoń do nas.